Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι χάνουμε χρόνο;

Κάνοντας κάτι που δεν μας βοηθά να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες, χρήματα ή κοινωνική καταξίωση;

Αφότου τελικά αποφασίσουμε να αφιερώσουμε συνειδητά τόσο πολύ χρόνο σε μια δραστηριότητα που ουσιαστικά είναι απλώς ένα χόμπι, καλούμαστε να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα όπως:

  • Είναι αυτός ο χρόνος που αφιερώσαμε σε μία ανάλογη δραστηριότητα σε τελική ανάλυση πραγματικά χαμένος χρόνος;
  • Τι ακριβώς πρέπει να ορίζεται ως «χάσιμο χρόνου»; Οποιαδήποτε μη παραγωγική δραστηριότητα; Ή όπως πιο συγκεκριμένα περιγράφεται ως έννοια στο λεξικό ως το γεγονός πως «επιτρέπω στο χρόνο να περάσει με μη παραγωγικό τρόπο»;

Ο Alexander Leitner -σε σχετική απολαυστική ομιλία του, το απόσπασμα της οποίας παραθέτουμε παρακάτω- μας εξηγεί με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μέσα από την προσωπική του εμπειρία τα ακόλουθα:

  • Η έννοια της «παραγωγικότητας» είναι πολύ σχετική και πρακτικά πρέπει να την αξιολογούμε κάτω από το γενικότερο πρίσμα του κατά πόσο μία οποιαδήποτε δραστηριότητα μας είναι απαραίτητη για να επιτύχουμε τους προσωπικούς μας στόχους ζωής.
  • Δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα να «χάνεις χρόνο» και ίσως πρέπει να χάνεις κάμποσο χρόνο που και που.
  • Επί της ουσίας τα πολλά φαινομενικά μη παραγωγικά πράγματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μας, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εξίσου κρίσιμα, γιατί συμβάλουν καθοριστικά στην συνολική ευημερία μας με τα «σημαντικά», εφόσον μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε και να αποφορτιστούμε σωματικά και πνευματικά από οτιδήποτε άλλο απαιτεί ένταση προσοχής κι αυτοσυγκέντρωση.

Η ομιλία του επικεντρώνεται στην έννοια της «σπατάλης χρόνου» που κατά τη γνώμη του θεωρούμε ότι πραγματοποιούμε μέσα από την ενασχόλησή μας με χρονοβόρες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα:

  • Να μην κάνεις απολύτως τίποτα π.χ. παραμένοντας ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου, χωρίς ούτε καν να κοιμάσαι για να ξεκουραστείς.
  • Να παραμένεις αδρανής χωρίς να επιτυγχάνεις κάποιο συγκεκριμένο στόχο ή χωρίς να δημιουργείς κάτι καινούργιο.
  • Να κάνεις απλά scrolling στα social media χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο.

Ο Alexander Leitner σπούδασε Επιστήμη της Επικοινωνίας και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Είναι επίσης σκηνοθέτης από χόμπι με δεκαετή εμπειρία στη δημιουργία ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Με τις ταινίες του, ο ίδιος και η ομάδα του έχουν κερδίσει πολλά βραβεία και επίσης έχει συνδιοργανώσει πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Επιπλέον έχει διοργανώσει εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, με σκοπό να τους διδάξει πώς να φτιάχνουν μόνοι τους αντίστοιχες ταινίες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

Πηγή

 

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.