Έχετε ίσως πολλάκις αναρωτηθεί πώς θα μπορούσατε άραγε από μόνοι σας να εντοπίζετε τις ψευδείς ειδήσεις, και ειδικά όλες όσες πολύ πιο εύκολα και γρήγορα κυκλοφορούν μέσω του διαδικτύου;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει θέση επί του σοβαρότατου αυτού ζητήματος σύμφωνα με σχετική πρόσφατη ανάρτησή του σε επίσημο λογαριασμό του σε social media, και παροτρύνει σχετικά τους Ευρωπαίους πολίτες να ενεργούν ως εξής:

«Όσοι διαδίδουν παραπληροφόρηση, θέλουν να πατήσετε το κουμπί “Μου αρέσει” ή “Κοινοποίηση” χωρίς έλεγχο. Ο έλεγχος, εάν κάτι που είδατε στο διαδίκτυο είναι αληθινό, συνήθως δεν θα πάρει πολύ χρόνο. Είναι ένα μικρό βήμα, μια υγιής συνήθεια που μπορεί να προστατεύσει εσάς και όσους μοιράζεστε πληροφορίες μαζί τους.»

Σύμφωνα με έναν συνοπτικό οδηγό που περιέχει κατάλληλες συμβουλές κι έχει δημοσιευθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από το 2019, πρέπει να προβείτε με ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Έλεγχος του περιεχομένου της είδησης: Κάθε αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης διαχωρίζει ένα άρθρο προσωπικής άποψης του υπογράφοντος από ένα αμιγώς δημοσιογραφικό άρθρο, εφόσον δεν έχει καταφέρει να διασταυρώσει εάν τα αναφερόμενα στοιχεία κι αριθμοί του ρεπορτάζ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή απλά πιθανολογούνται.
  • Έλεγχος του μέσου μαζικής ενημέρωσης: Πριν σπεύσουμε να πιστέψουμε αμάσητα όσα διαβάζουμε, οφείλουμε να ελέγχουμε στην ιστοσελίδα του την σχετική ενότητα «Σχετικά με εμάς» (αγγλιστί “About”), ώστε να ενημερωθούμε για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ο διευθυντής και ο χρηματοδότης-επιχειρηματίας πίσω από το εκάστοτε μέσο.
  • Έλεγχος του συντάκτη του άρθρου: Ο υπογράφων το άρθρο πρέπει να είναι καταρχήν υπαρκτό πρόσωπο, κι αν μάλιστα πρόκειται και για καταξιωμένο αρθρογράφο, ακόμη καλύτερα μπορούμε να βασιστούμε στην αξιοπιστία της είδησης.
  • Έλεγχος των πηγών: Ο συντάκτης του άρθρου οφείλει να αναφέρει αξιόπιστες πηγές που αξιοποιεί για τη συγγραφή των κειμένων του, όπως για παράδειγμα ευρέως γνωστά κι έγκυρα μέσα ενημέρωσης και πιστοποιημένους ειδικούς εμπειρογνώμονες.
  • Έλεγχος των εικόνων: Οι εικόνες και τα βίντεο που συνοδεύουν ενδεχομένως ένα άρθρο, μπορούν να ελεγχθούν μέσω σχετικών εφαρμογών για το κατά πόσο χρησιμοποιούνται παραπλανητικά.
  • Σκέψη πριν την περεταίρω κοινοποίηση μιας είδησης: Αν ένα οποιοδήποτε γεγονός είναι όντως αληθινό, συνήθως θα καλυφθεί κι από τα περισσότερα έγκυρα μέσα ενημέρωσης.
  • Αμφισβήτηση των ατομικών μας προκαταλήψεων: Καλό είναι να ελέγχουμε προσεκτικά την αξιοπιστία των πηγών που συνοδεύουν ένα ειδησεογραφικό άρθρο πριν το εκλάβουμε ως αληθινό μόνο και μόνο επειδή ταιριάζει με την προσωπική μας κοσμοθεωρία.
  • Συνεργασία με τους λεγόμενους «μυθοκτόνους»: Ενημερωθείτε σχετικά κι ενημερώστε και το περιβάλλον σας για τυχόν διαδεδομένες πρακτικές παραπληροφόρησης που χρησιμοποιούνται, παρακολουθώντας λογαριασμούς που ασχολούνται συστηματικά με αυτό το αντικείμενο.

 

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγές

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2017/599386/EPRS_ATA(2017)599386_EL.pdf

https://www.facebook.com/photo/?fbid=708841914610315&set=a.287298033431374

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.