Μια χώρα, μια ομάδα και κάτι Βούλγαροι

Ακόμα μία προσπάθεια των Ελλήνων καταγράφηκε χθες να προσδιορίσουν την εθνική ταυτότητα των οπαδών του Π.Α.Ο.Κ και το καθεστώς ιδιοκτησίας της Θεσσαλονίκης. Για όσους δεν έχουν γνώσεις γεωγραφίας και κρατικών συνόρων, η Θεσσαλονίκη είναι κάπου στον βορρά- οι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν τι υπάρχει πέρα από τις Αφίδνες- και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία. Ο Π.Α.Ο.Κ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, άρα ένα κι ένα κάνει δύο. Άλλο ένα εξαιρετικά πρωτότυπο αστείο μετά από αυτά με τις μπουγάτσες, το οποίο αποδεικνύει ξεκάθαρα πόσο ιθαγενείς μας θεωρούν.

Πέρα από την καζούρα και το αστείο του πράγματος, το οποίο είναι υποκειμενικό, κάποια πράγματα είναι εξοργιστικά. Αρχικά, οι ίδιοι τύποι που συμμετείχαν στο γνωστό τηλεπαιχνίδι μιλώντας για Βουλγαρία, είναι οι ίδιοι που όταν γίνει κάτι με τη Β. Μακεδονία, θα ξυπνήσει ο <<πατριωτισμός>> τους. Τότε κλέβουν τη Μακεδονία μας, καπηλεύονται τον ελληνισμό. Μετά από δύο μέρες είμαστε ξανά Βούλγαροι. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι μόνο οι ΠΑΟΚτσήδες σπάνε, καίνε και ρημάζουν, την ίδια ώρα που στην Αθήνα έχουμε σχεδόν καθημερινά οπαδικά επεισόδια. Βέβαια όταν ο Π.Α.Ο.Κ απέκλεισε την Fenerbahçe, καλά τα κάνατε τα τουρκάκια και τα τρέξατε. Είναι τόσο υποκριτική η στάση τους, που το μόνο που την ξεπερνά είναι η βλακεία πίσω από αυτήν.

Το δεύτερο εξοργιστικό της υπόθεσης είναι τα δύο μέτρα και σταθμά. Έστω ότι ήμουν εγώ στο εν λόγω παιχνίδι και έπρεπε να περιγράψω τη λέξη Πειραιάς. Αν έλεγα σε ποιο λιμάνι άραξε το NOOR1, θα έπαιζε; Σε μαγνητοσκοπημένη εκπομπή; Αν είχα τη λέξη αηδία και έλεγα Ολυμπιακός θα προβαλλόταν η περιγραφή μου; Αν είναι απλά ένα αστείο η Βουλγαρία, το ίδιο ισχύει και για τα προαναφερθέντα. Είναι λογικό βέβαια όταν αστειεύεσαι με το κράτος να αλλάζουν οι κανόνες. Η ανακοίνωση του καναλιού άλλωστε, μόνο παγερή αδιαφορία προκαλεί. Έρχεται και Ολυμπιακός -Π.Α.Ο.Κ την Κυριακή κεκλεισμένων των θυρών, λογική η αύξηση των τόνων.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ασφαλώς τωρινή. Την έζησαν και οι προηγούμενες γενιές σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Δεν χρειάζεται όμως να ασχολούμαστε, εμείς ως οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ, παραπάνω. Η ιστορία γράφει ότι σε μια εποχή κοινωνικού διαχωρισμού και αποκλεισμού, οι μόνοι οπαδοί που έδειξαν έμπρακτη ευαισθησία ήταν οι οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ. Ας είναι οι άλλοι διαφορετικοί, λαϊκοί, αναρχικοί, κρατικοί, κι ας είμαστε εμείς οι Βούλγαροι.

Πείτε μας τη γνώμη σας
24Τέλειο5Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.