«Μιλάς πολύ, γυναίκα… ή άντρα!»

«Μάθε να μη μιλάς πολύ, γυναίκα… ή άντρα!»

«Μάθε επιτέλους τη θέση σου!»

«Βούλωσέ το πια το ρημάδι»! (στην πολύ λιγότερο κομψή εκδοχή μιας τέτοιας προσταγής…)

Κάθε φορά που εκστομίζεις, εκφράζεις, υποστηρίζεις ή απλά αποδέχεσαι παθητικά ανάλογα σκηνικά, νομιμοποιείς τη βία… προς την κάθε γυναίκα ή άντρα δίπλα σου (σύντροφο, συγγενή, ξένο, περαστικό, δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι κι αν σου είναι κάτι αυτός ο άνθρωπος που καταπιέζεται, υποβιβάζεται, κακοποιείται ποικιλοτρόπως και υποφέρει από οποιονδήποτε άλλο).

Γιατί εξίσου κεφαλαιώδες ζήτημα με τη γυναικεία κακοποίηση είναι και η κακοποιητική συμπεριφορά κατά των ανδρών από τις γυναίκες στον κοινωνικό περίγυρό τους. Περισσότερο ψυχολογικής και συναισθηματικής φύσης, και λιγότερο σωματικής, βάσει επιστημονικών ερευνών. Είτε είναι η σύντροφος, είτε η μητέρα, είτε η συνάδελφος, είτε μία καλή, οικογενειακή φίλη, είτε μία αγαπημένη συγγενής, κάποια τελοσπάντων που ο λόγος της «μετράει» στο θύμα της λεκτικής και ψυχολογικής κακοποίησης, και για αυτό έχει καταλυτική και άκρως καταστροφική επίδραση πάνω του.

Όμως οι άντρες σπάνια μιλούν για αυτό το φαινόμενο ή το παραδέχονται έστω στον κοντινό τους περίγυρο. Γιατί η κοινωνία τους επιβάλει το ρόλο του «σκληρού» αρσενικού, στον οποίο πρέπει οπωσδήποτε να ανταποκριθούν, γιατί αλλιώς «αξιολογούνται» και «βαθμολογούνται» ως ανεπαρκείς ενδεικτικά γιατί:

  • Δεν βγάζουν αρκετά λεφτά
  • Δεν φέρουν σπουδαίους επαγγελματικούς τίτλους
  • Δεν είναι «πρότυπα» ανδρικής ομορφιάς
  • Δεν «λύνουν και δένουν»

Και είναι πολλές οι γυναίκες που μειώνουν διαρκώς τους συντρόφους τους και τους έχουν «του κλώτσου και του μπάτσου» για αυτούς τους λόγους, ενώ υπάρχουν κι άλλες τόσες που τους αγαπούν και τους σέβονται ακριβώς κι -ακόμη ακόμη- παρά αυτούς τους λόγους!

Αλλά σε ένα τέτοιο προδιαγεγραμμένο και νοσηρό κοινωνικό πλαίσιο είναι ένδειξη κι έκφραση αδυναμίας να τολμήσουν να παραδεχτούν αρχικά στον εαυτό τους και στη συνέχεια ανοιχτά ότι:

  • Πληγώνονται
  • Στεναχωριούνται
  • Εκφοβίζονται και φοβούνται
  • Λυγίζουν
  • Υποφέρουν ψυχικά και συναισθηματικά και φυσικά ότι
  • ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ!

ΌΜΩΣ Η ΝΤΡΟΠΗ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΣΚΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΟΦΟΡΑ!

ΠΟΤΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ!

Κι αυτά τα σκεφτόμαστε, τα συμμεριζόμαστε και τα λέμε…

Και γυναίκες που αγαπούν πάρα πολύ τους άντρες

και άντρες που αγαπούν πάρα πολύ τις γυναίκες

και γενικά άνθρωποι που αγαπούν πολύ και νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους… ακόμη κι αν αυτοί δεν το καταλαβαίνουν!

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
9Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.