Με αφορμή τα αλλεπάλληλα δυστυχώς κι εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά της πρόσφατης ειδησεογραφίας που αφορούν σε βίαιες συμπεριφορές κατά γυναικών…

Μάλλον είμαστε πολύ τυχερές και «προνομιούχες» ευτυχώς αρκετές από εμάς που:

  • Έχουμε έναν πολύ τρυφερό πατέρα που μας δίδαξε ότι μας αξίζει να μας σέβονται και να το απαιτούμε… όχι μόνο ως γυναίκες αλλά κυρίως ως άνθρωποι!
  • Γνωρίσαμε συντρόφους, δασκάλους και συνεργάτες που μας σέβονται εξ ορισμού… όχι μόνο ως γυναίκες αλλά κυρίως ως ανθρώπους!
  • Έχουμε μέτρο σύγκρισης, κριτήριο «αξιολόγησης», εντοπισμού και διαχωρισμού ανάμεσα σε εξαιρετικές και κακοποιητικές συμπεριφορές… όχι μόνο ως γυναίκες αλλά κυρίως ως άνθρωποι!
  • Πιστεύουμε χωρίς καμία αμφιβολία ότι δεν είναι όλοι οι άντρες «εκεί έξω» επικίνδυνοι… όχι μόνο ως γυναίκες αλλά κυρίως ως άνθρωποι!

Οφείλουμε όμως να σκεφτούμε και τις υπόλοιπες γυναίκες που δεν στάθηκαν εξίσου τυχερές στη ζωή τους, ώστε να μάθουν από πολύ νωρίς ότι τους αξίζει μόνο σεβασμός και τίποτα λιγότερο από αυτό. Κι αυτός ο σεβασμός, που αξίζει σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες και όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, μαθαίνεται από το σπίτι. Για αυτό θέτω ενδεικτικά κάποια ερωτήματα, που προέκυψαν μέσα από συζητήσεις που έχω κάνει:

Εσύ που επιλέγεις να αποτελείς την εξαίρεση με τη συμπεριφορά σου στον κανόνα των καλοπροαίρετων, αξιόπιστων κι ευγενικών… όχι μόνο ανδρών αλλά κυρίως ανθρώπων, που μπορούμε όλες να τους εμπιστευθούμε για να συνεργαστούμε, να διασκεδάσουμε, να ταξιδέψουμε, να σχετιστούμε και γενικά να κυκλοφορήσουμε μαζί τους νιώθοντας άνετα και ασφαλείς:

  • Γιατί επινοείς διαρκώς γελοίες δικαιολογίες κι αφορμές ως δάσκαλος για να βαθμολογείς εξαιρετικά χαμηλά σε σχέση με τις πραγματικές ικανότητες κι επιδόσεις, να αγγίζεις απρεπώς, να ενοχλείς και να «τιμωρείς» με κάθε ευφάνταστο τρόπο τη μαθήτρια που «κυνηγάς» ανηλεώς, επειδή δεν «ανταποκρίνεται»;
  • Γιατί «φλερτάρεις» …λέμε τώρα… επίμονα, άκρως εγωιστικά, με αγένεια και απλώνεις τα χέρια σου επάνω στην κυρία δίπλα σου για να δείξεις ότι «ενδιαφέρεσαι» στο δρόμο, στο εστιατόριο, στο γυμναστήριο, στον κινηματογράφο, στο αεροδρόμιο, στο μπαρ, στο πάρκιγκ, κλπ. είτε κυκλοφορεί μόνη της, είτε βλέπεις ότι συνοδεύεται, είτε ακόμη γνωρίζεις πολύ καλά ότι βρίσκεται σε σχέση;
  • Γιατί απειλείς τη φοιτήτρια ότι δεν θα περάσει ποτέ το μάθημά σου, αν δεν περάσει… ευχάριστα;… για σένα μπορεί αλλά για εκείνη ίσως όχι… τις «νύχτες» του επιστημονικού συνεδρίου μαζί σου, και πρέπει να περιμένει υπομονετικά να γίνει ένα «θαύμα», π.χ. να πάρεις ανέλπιστα εκπαιδευτική άδεια για να το περάσει επιτέλους;
  • Γιατί διευκρινίζεις στη συνεργάτιδα ότι θα τη διώξεις από το γραφείο ή ότι δεν θα πάρει ποτέ, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι σου, εκείνη την προαγωγή για την οποία προσπάθησε και δούλεψε τόσο σκληρά για τόσο καιρό χωρίς «να σου κάνει τα γλυκά μάτια», αν δεν είναι αρκετά «φιλική» μαζί σου;
  • Γιατί ακολουθείς την άγνωστή σου κοπέλα στο δρόμο για αρκετή ώρα και την «βουτάς» ψυχρά και κυνικά… λες και σε προσκάλεσε-προκάλεσε-γνώριζε κι από χθες… μπροστά στους κεραυνοβολημένους κι αμήχανους περαστικούς που τη βλέπουν να φωνάζει και να προσπαθεί να απελευθερωθεί τρομαγμένη;

Αν έχεις τη «μαγκιά» να κάνεις αυτά τα ενδεικτικά μόνο αναφερόμενα που έχουν βιώσει πολλές γυναίκες, γιατί δεν κάνεις το πιο απλό αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό; Να έχεις το θάρρος και την αξιοπρέπεια να ρωτήσεις ευθέως αν όντως θέλει η άλλη να αποκτήσει «οικειότητα» μαζί σου… όχι τίποτα άλλο, αλλά για να ξέρεις που βαδίζεις.

Και στην τελική, γιατί να κάνεις τη ζωή σου τόσο δύσκολη διακινδυνεύοντας παράλληλα να εκτεθείς άσχημα με δυσάρεστες για εσένα τόσο κοινωνικές όσο και νομικές συνέπειες; Κι αν δεν ενδιαφέρεται αυτή, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες διαθέσιμες γυναίκες που υπάρχουν γύρω σου και θα επιλέξουν εσένα συγκεκριμένα για να περάσετε τέλεια μαζί, επειδή θα το θέλετε και οι δύο εξίσου, είναι στατιστικά απίθανο να μην βρεις μία άλλη τουλάχιστον!

Αν λοιπόν ρωτήσεις ευθέως την κυρία που σου κίνησε το ενδιαφέρον, γιατί κι εκείνη να μη σου απαντήσει ξεκάθαρα ΝΑΙ ή ΟΥ; Ξέρεις; Υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που κι εσύ με τη σειρά σου πρέπει να τις αναγνωρίσεις και να τις εμπιστευθείς. Γυναίκες με προσωπικότητα που ξέρουν «τι τους γίνεται» και τι θέλουν, δεν είναι ανασφαλείς, δεν έχουν ανάγκη και δεν καταδέχονται να κάνουν «κολπάκια» για να σε «τυλίξουν», δεν αρέσκονται να κοροϊδεύουν και να προσβάλλουν, δεν τους αρέσουν τα «παιχνίδια» και συμπεριφέρονται ανθρώπινα, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στους ανθρώπους γύρω τους.

Το πρόβλημα προκύπτει, όταν για δικούς σου ακατανόητους λόγους δεν δέχεσαι το ΟΥ που σου λέει και σου δείχνει με τη συμπεριφορά της μία γυναίκα, χωρίς να σου αφήνει περιθώριο να σκεφτείς ότι «στο παίζει δύσκολη»! Αλλά εσύ δεν μπαίνεις καν στον κόπο να τη ρωτήσεις πρώτα ευθέως. Γιατί πολύ απλά δεν σε ενδιαφέρει η απάντηση και τα «θέλω» της. Σε ενδιαφέρει μόνο η δική σου επιθυμία και τα «δικαιώματα» που νομίζεις ότι έχεις πάνω της. Είναι σαφές.

Αναλογίσου όμως το εξής. Σε ανάλογο περιστατικό η αντίστοιχη απάντηση της μητέρας, της αδελφής, της κόρης, της θείας, της ξαδέλφης, της ανηψιάς, της γυναίκας ή της κοπέλας σου και κάθε άλλης ξεχωριστής και ιδιαίτερα σημαντικής για σένα γυναίκας, σε ενδιαφέρει καθόλου; Γιατί είναι εξίσου σαφές ότι εύκολα θα βρεθούν κι εκείνες στη δυσάρεστη θέση της γυναίκας που ενοχλείς και κάποιος άλλος, που επίσης θα αδιαφορήσει για την απάντησή τους, στη δική σου…

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας
10Τέλειο1Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.