Απεξάρτηση από το Ρώσικο αέριο και κάτι πράσινα άλογα.

Μαζεύτηκαν και σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες μας στην αίθουσα με του καθρέφτες, για να αποφασίσουν όλοι μαζί ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι άμεσα (αν ήταν δυνατόν άλλωστε).

Στην περίφημη αυτή αίθουσα των Βερσαλλιών συζητήθηκαν σε πρώτη φάση η αναμενόμενη με συνοπτικές διαδικασίες «πόρτα» που ρίξανε στην γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. και το ενεργειακό ζήτημα που προκύπτει μετά την εισβολή των Ρώσων.

Σύμφωνα λοιπόν με προτάσεις του ινστιτούτου Bruegel  για να απεξαρτηθεί η Ε.Ε. σύντομα από τα Ρώσικα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να:

  • Γίνουν κοινές αγορές υγροποιημένου αερίου LNG και η δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων πριν τον επόμενο χειμώνα.
  • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Διπλασιασμό της παραγωγής βιοαερίου από γεωργικά απόβλητα και απόβλητα τροφίμων.
  • Τετραπλασιασμός της χρήσης υδρογόνου.
  • Ενίσχυση παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης αποφασίστηκε μεν ότι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, αλλά το πώς θα το μάθουμε σε κανένα δεκαήμερο. Πιθανότατα από αναδιανομή κερδών από αγορά άνθρακα και την εισαγωγή ενός νέου φόρου στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο3Καλό1Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.