Με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε κι έχει συγκλονίσει την επικαιρότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και μόλις ξεκίνησε να εξετάζεται εις βάθος, ας εξηγήσουμε επιγραμματικά τι περίπου συμβαίνει. Είναι μία παλιά πλην δοκιμασμένη πρακτική που ονομάζεται «cash for influence», δηλαδή «μετρητά για άσκηση επιρροής».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ το Ευρωκοινοβούλιο είναι «γνώριμο» με αυτήν την μέθοδο από αρκετές παλαιότερες περιπτώσεις που τα στοιχεία τους τείνουν να αχνοφαίνονται ότι προσομοιάζουν με τις συνθήκες της παρούσας περίπτωσης που είδε το φως της δημοσιότητας στα ξαφνικά και είναι υπό διερεύνηση από τις βελγικές αρχές. Ως πολιτισμένη ευρωπαϊκή κοινωνία που είμαστε, οφείλουμε τουλάχιστον να μην προτρέχουμε σε συμπεράσματα περισσότερο ή λιγότερο ασφαλή και να αναμένουμε παρακολουθώντας τις εξελίξεις τι θα αποκαλυφθεί τελικά με την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Ποιοι τυχόν ενεπλάκησαν, ενοχοποιήθηκαν, παγιδεύτηκαν και ποιοι θα την «πληρώσουν» οριστικά κι αμετάκλητα μένει να το δούμε στην πορεία αφήνοντας προς το παρόν τις αρμόδιες διωκτικές αρχές στην ησυχία τους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως πολύ καλύτερα από εμάς γνωρίζουν.

Για την ιστορία ωστόσο αυτή η πρακτική είναι άκρως δελεαστική και προσφιλής σε τρίτες χώρες που επιδιώκουν να εμπλακούν και να συνδιαμορφώσουν έμμεσα και κάπως «εναλλακτικά» της ορθής διπλωματικής οδού κατά την κρίση και την προτίμησή τους, ώστε να επηρεάσουν τις εξελίξεις μέσω της νομοθεσίας και λοιπών αποφάσεων την ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα προς όφελός του δικού τους κράτους. Για να το επιτύχουν αυτό ενίοτε επιδιώκουν να προσεγγίσουν στοχευμένα ανθρώπους σε θέσεις ισχύος κι επιρροής, που να είναι όμως διατεθειμένοι να χρηματιστούν για να τους βοηθήσουν είτε με την ψήφο τους σε κρίσιμες ψηφοφορίες, είτε με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τη δημιουργία πρόσφορου «κλίματος» και την γενικότερη διάδοση και υποστήριξη απόψεων υπέρ του εκάστοτε ενδιαφερόμενου.

Έτσι λειτουργεί μέσες άκρες το πράγμα στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο. Ας αφήσουμε όμως τους αρχικούς κοινωνούς της κατάστασης, που γνωρίζουν ασφαλώς περισσότερα και καλύτερα από εμάς τα τεκταινόμενα, να απαντήσουν στην κρίσιμη ερώτηση «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;!».

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

Πηγή

https://www.capital.gr/diethni/3686735/protes-diethneis-epiptoseis-tis-upothesis-kaili

Πείτε μας τη γνώμη σας
7Τέλειο4Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.