ERIC STAM: Επιχειρηματικά οικοσυστήματα & περιφερειακή πολιτική

Σε συναφές επιστημονικό άρθρο του που δημοσιεύθηκε το 2015 ο Stam μας εξηγεί τα ακόλουθα:

«Η έρευνα έχει καταδείξει ότι δεν είναι οι νέες ή οι μικρές επιχειρήσεις καθ’ αυτές, αλλά ιδιαίτερα μια μάλλον μικρή ομάδα φιλόδοξων επιχειρηματιών που είναι σημαντικοί για την οικονομική ανάπτυξη κάθε περιοχής. Φιλόδοξοι επιχειρηματίες είναι τα άτομα που εξερευνούν ευκαιρίες για να ανακαλύψουν και να αξιολογήσουν νέα αγαθά και υπηρεσίες και να τις εκμεταλλευθούν, ώστε να προσθέσουν όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομική και κατ’ επέκταση εμπορική αξία σε αυτά.

Στην πράξη οι φιλόδοξοι επιχειρηματίες είναι πιο πιθανό να επιτύχουν ουσιαστική ανάπτυξη, καινοτομία ή διεθνοποίηση επιχείρησης από τον «μέσο» επιχειρηματία. Τι σχέση έχει να κάνει η οικονομική πολιτική με αυτό;

Αυτή η αναγνώριση της σημασίας της φιλόδοξης επιχειρηματικότητας έχει προκαλέσει μια μετάθεση στην προσοχή της πολιτικής από την αύξηση της ποσότητας της επιχειρηματικότητας (π.χ. νέες επιχειρήσεις και αυτοαπασχόληση) προς την προώθηση της ποιότητας της επιχειρηματικότητας (π.χ. επιχειρηματικότητα προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Οι περιφερειακές πολιτικές για την επιχειρηματικότητα βρίσκονται επί του παρόντος σε μια μετάβαση από την αύξηση της ποσότητας της επιχειρηματικότητας προς την αύξηση της ποιότητας της επιχειρηματικότητας. Το επόμενο βήμα θα είναι η μετάβαση από την πολιτική της επιχειρηματικότητας στην πολιτική για μια επιχειρηματική οικονομία.

Η προσέγγιση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος έχει προαναγγελθεί ως ένα νέο πλαίσιο που φιλοξενεί αυτές τις μεταβάσεις. Αυτή η προσέγγιση ξεκινά με τον επιχειρηματικό παράγοντα, αλλά δίνει έμφαση στο πλαίσιο της παραγωγικής επιχειρηματικότητας.

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο η παραγωγή του συστήματος. Οι επιχειρηματίες είναι οι ίδιοι σημαντικοί παράγοντες στη δημιουργία του οικοσυστήματος και στη διατήρηση του υγιούς.

Διερευνούμε επομένως πώς το πλαίσιο και οι συστημικές συνθήκες του οικοσυστήματος οδηγούν σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες ως προϊόν του οικοσυστήματος και τη δημιουργία νέας αξίας ως αποτέλεσμα αυτού του οικοσυστήματος. Επιπλέον αποτυπώνουμε ένα πλαίσιο για την ανάλυση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των στοιχείων εντός του οικοσυστήματος. Το βασικό ερώτημα είναι πώς τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν την περιφερειακή πολιτική.»

Εκτιμούμε λοιπόν ότι αξίζει μίας διεξοδικότερης ανάγνωσης η σχετική επιστημονική μελέτη του, που επισυνάπτουμε παρακάτω.

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

ΠΗΓΗ

https://www.researchgate.net/publication/280243567_Entrepreneurial_Ecosystems_and_Regional_Policy_A_Sympathetic_Critique

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.