Αν κάποιος σήμερα στοιχημάτιζε για το πότε θα γίνουν εκλογές, μάλλον θα έβγαινε χαμένος, και ο λόγος είναι γιατί μάλλον ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το γνωρίζει ακόμα. Αν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει τους πάντες ότι η κυβέρνηση του θα εξαντλήσει την τετραετία, όλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό από μόνο του αποτελεί μια ριψοκίνδυνη επιλογή με μεγάλη πιθανότητα να χάσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι 2+2 κίνδυνοι.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα δυσαρέσκειας από τους πολίτες για τη διαχείριση της πανδημίας και για το νέο τσουνάμι ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά. Απόδειξη αποτελούν άλλωστε και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που όσο κι αν τον πλασάρουν στην πρώτη θέση, οι προβλέψεις τους για τη διάρκεια της κυβέρνησής του είναι μάλλον δυσοίωνες. Επομένως όσο κι αν θέλει να κρατήσει την υπόσχεσή του για εκλογές στη λήξη της θητείας του, αυτό μάλλον θα ήταν αυτοκαταστροφικό. Αν οι εκλογές δεν πραγματοποιηθούν μέχρι την άνοιξη, καιροφυλακτούν οι θερινοί κίνδυνοι των πυρκαγιών, που αυτή τη φορά δεν θα περάσουν στα ψιλά γράμματα. Τέλος, αν η πανδημία μας «αφήσει χρόνους» σύντομα, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ευρώπη να τερματίσει και τη χαλάρωση που επέτρεψε και να υποχρεώσει την Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, πράγμα που θα έφερνε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την κυβέρνηση.

Οι 3 μονομάχοι.

Όπως προανέφερα, ο πρώτος μονομάχος έχει ιδιαίτερο συμφέρον να κυνηγήσει μια ανανέωση της θητείας του το συντομότερο, πριν φθαρεί ολοσχερώς. Το ίδιο μάλλον θα σκέφτονται και στο ΚΙΝΑΛ, που θα ήθελαν μια έκτακτη προκήρυξη εκλογών για να εκμεταλλευτούν πλήρως την είσοδο του νέου παίκτη στην πολιτική σκακιέρα και το άρωμα ανανέωσης που επήλθε στην παράταξη με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Η ώθηση που έχει δώσει στο κόμμα είναι μεγάλη όπως και οι προσδοκίες στις τάξεις του πρώην ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα δεν θα ήθελαν να χαθεί αυτή η φούρια που τους δίνει αρκετά κέρδη σε μια ενδεχόμενη άμεση εκλογική αναμέτρηση. Αυτός που ίσως δεν πρέπει να βιάζεται καθόλου, όσο και αν το επιζητεί δημοσίως, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει βρει ακόμα ένα σταθερό βηματισμό προς την εξουσία. Το άνοιγμα προς το κέντρο φαίνεται να μην του βγαίνει, ιδιαίτερα μετά και την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κι ενδεχομένως να χάσει και ψηφοφόρους σε μια άμεση εκλογική αναμέτρηση, συνεκτιμώμενης και της ανόδου που σημειώνει η κεντρώα παράταξη. Τέλος η φθορά που προκαλείται στην κυβέρνηση για να απολέσει την αυτοδυναμία της, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου, πράγμα που είναι και βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, όπως όλα δείχνουν, ο καθένας από τους 3 διεκδικητές της εξουσίας έχει τους δικούς του στόχους, αλλά μόνο ένας θα δώσει τη λύση για το πότε θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές, και αυτός είναι μόνο ο πρωθυπουργός. Μέχρι τότε είμαστε σε αναμονή…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

Πείτε μας τη γνώμη σας
2Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό1Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.