Ο Ray Dalio είναι ο ιδρυτής, ο πρόεδρος και ο συνδιευθυντής επενδύσεων της Bridgewater Associates, ενός παγκόσμιου ηγέτη στη διαχείριση θεσμικών χαρτοφυλακίων και του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο.

Πραγματοποίησε μία ομιλία με θέμα τι θα γινόταν αν γνωρίζαμε:

  • Τι πιστεύουν πραγματικά οι συνάδελφοί μας για μας;
  • Πώς είναι οι συνάδελφοί μας σαν άνθρωποι στην πραγματικότητα;

Ο ίδιος υποστηρίζει τη χρήση της ριζικής διαφάνειας και της αλγοριθμικής λήψης αποφάσεων για τη δημιουργία μιας αξιοκρατίας ιδεών, όπου οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα και να πουν αυτό που πραγματικά σκέφτονταιόπου ακόμα και να εγκαλέσεις το αφεντικό είναι δίκαιο!

Ας δούμε λοιπόν πώς αυτές οι απόψεις του και οι στρατηγικές τον βοήθησαν να δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα hedge funds στον κόσμο. Κι επιπλέον πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της ομαδικής λήψης αποφάσεων βάσει τεχνοκρατικών δεδομένων.

Μας εξηγεί λοιπόν συνοπτικά:

«Είτε το θέλετε είτε όχι, η ριζική διαφάνεια και η αλγοριθμική λήψη αποφάσεων γρήγορα θα σας αλλάξει τη ζωή. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλέον εύκολο να παίρνετε αλγόριθμους και να τους ενσωματώνετε σε υπολογιστές και να συλλέγετε όλα αυτά τα δεδομένα που αποθηκεύετε παντού, και στη συνέχεια να κατευθύνετε τους υπολογιστές να αλληλεπιδράσουν μαζί σας με τρόπους που είναι καλύτεροι από ό,τι μπορούν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Λοιπόν, αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό. Το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό και το βρήκα υπέροχο. Ο στόχος μου ήταν να έχω μία ουσιαστική εργασία κι ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Έχω λοιπόν μάθει ότι δεν θα μπορούσα να το έχω αυτό αν δεν είχα αυτή τη ριζική διαφάνεια και αυτή την αλγοριθμική λήψη αποφάσεων.

Θέλω να σας δείξω γιατί αυτό ισχύει και πώς λειτουργεί. Και σας προειδοποιώ ότι μερικά από τα πράγματα που θα σας πω, μάλλον θα σας ταρακουνήσουν!»

Μετά από διάφορους πειραματισμούς και με τη συνδρομή κι εύνοια της τύχης περιστασιακά, όπως αναφέρει, τα κέρδη που αποκόμισε από τις επενδύσεις του τον δελέασαν αρκετά ώστε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το «σπορ». Ωστόσο λέει ότι είχε φυσικά και πολλές επενδυτικές αποτυχίες στη ζωή του που:

αφενός τον κατέστρεψαν οικονομικά,

αφετέρου τον έβαλαν σε σκέψεις για το πώς μπορεί αυτό να αλλάξει και

τρίτον σίγουρα τον έκαναν λιγότερο εγωιστή και περισσότερο μετριόφρονα για το κατά πόσο έχει δίκιο ή όχι πάνω στη λήψη μιας απόφασης.

Πώς λοιπόν μπορούμε να επιλέξουμε πιο «σίγουρες» επενδύσεις;

Κι άρα πώς μπορούμε σε πρώτη φάση να σιγουρευτούμε πως κάνουμε σωστές αξιολογήσεις και λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις;

Και συνεχίζει:

«Για να είναι κανείς αποτελεσματικός επενδυτής κι επιχειρηματίας, πρέπει να ποντάρει ενάντια στην ομοφωνία και να έχει δίκιο!  Και δεν είναι εύκολο αυτό!

Στην πορεία έκανα πολλά οδυνηρά επενδυτικά λάθη, και με τον καιρό, η στάση μου για αυτά άρχισε να αλλάζει και να τα αντιμετωπίζω σαν γρίφους. Κι αν μπορούσα να λύσω τους γρίφους, θα μου έδιναν πετράδια!

Οι γρίφοι ήταν τι θα έκανα διαφορετικά στο μέλλον για να μην κάνω αυτό το οδυνηρό λάθος; Και οι πολύτιμοι λίθοι ήταν αρχές που στη συνέχεια θα κατέγραφα για να τις θυμάμαι στο μέλλον. Και τους πολύτιμους λίθους θα μπορούσα μετά να τους ενσωματώσω σε αλγόριθμους που θα ήταν ενσωματωμένοι σε υπολογιστές, που θα έπαιρναν τις αποφάσεις μαζί μου. Και θα μπορούσα να δω πως αυτές οι αποφάσεις συγκρίθηκαν με τις δικές μου και πως αυτές ήταν πολύ καλύτερες από τις δικές μου. Κι αυτό συνέβη επειδή ο υπολογιστής μπορούσε να πάρει αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα, μπορούσε να επεξεργαστεί πολύ περισσότερες πληροφορίες και μπορεί να επεξεργαστεί αποφάσεις πολύ περισσότερο — λιγότερο συναισθηματικά.

Έτσι άλλαξα και βελτίωσα ριζικά τη στάση μου για τη λήψη αποφάσεων. Αντί να σκέφτομαι, “έχω δίκιο”, άρχισα να αναρωτιέμαι, “Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω δίκιο;”

Απέκτησα μια ταπεινοφροσύνη που χρειαζόμουν, για να ισορροπήσω το θράσος μου. Ήθελα να βρω τους πιο έξυπνους ανθρώπους που θα διαφωνούσαν μαζί μου, για να προσπαθήσω να καταλάβω την άποψή τους ή να τους κάνω να τεστάρουν την οπτική μου. Ήθελα να δημιουργήσω μια αξιοκρατία ιδεών. Ούτε μια αυτοκρατορία, στην οποία θα οδηγούσα εγώ και θα ακολουθούσαν άλλοι. Αλλά ούτε και μια δημοκρατία στην οποία εκτιμώνται εξίσου οι απόψεις όλων. Αλλά μια αξιοκρατία ιδεών, στην οποία θα κερδίζουν οι καλύτερες ιδέες!

Και για να γίνει αυτό, συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμασταν ριζική αλήθεια και ριζική διαφάνεια και μ’ αυτό εννοώ πως οι άνθρωποι χρειάζονταν να πουν αυτό που πραγματικά πιστεύουν, αφού πρώτα ενημερωθούν για τα πάντα!

Και χρειαζόμασταν τέτοιο feedback! Και είναι υπέροχο, γιατί αν δεν αφήσω τους ανθρώπους να εκφράσουν τις απόψεις τους, η σχέση μας δεν θα ήταν η ίδια. Κι αν δεν το δημοσιοποιούσα για να το δουν όλοι, δεν θα είχαμε μία αξιοκρατία ιδεών.»

Let’s all keep learning from the best…  😉

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.ted.com/talks/ray_dalio_how_to_build_a_company_where_the_best_ideas_win/transcript

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.