Πού ζούμε;

Συνειδητοποιούμε άραγε πόσο επηρεάζει ο τόπος κατοικίας μας την υγεία μας;

Για την ακρίβεια την επηρεάζει εξίσου όσο και η διατροφή και τα γονίδιά μας, αλλά παρ’ όλ’ αυτά δεν αποτελεί μέρος των ιατρικών μας αρχείων.

Στο TEDMED ο Bill Davenhall δείχνει πώς τα κυβερνητικά γεωγραφικά δεδομένα που παραβλέπονται (από τοπικά ποσοστά καρδιακής προσβολής έως πληροφορίες τοξικών χωματερών), μπορούν να συνδυαστούν με εφαρμογές GPS για κινητά για να κρατήσουν τους γιατρούς ενήμερους. Θέλει να βελτιώσει τις διαγνωστικές τεχνικές των γιατρών συλλέγοντας τα γεωγραφικά και περιβαλλοντικά δεδομένα κάθε ασθενούς και συγχωνεύοντάς τα με τα ιατρικά τους αρχεία. Και ονομάζει τον κλάδο αυτό ως «γεω-ιατρική».

Μας εξηγεί το σκεπτικό του:

«Ποια είναι η φόρμουλα για ζωή και καλή υγεία;

Γενετική, τρόπος ζωής και περιβάλλον. Αυτό θα περιορίσει κάπως τους κινδύνους μας κι αν διαχειριστούμε αυτούς τους κινδύνους, θα ζήσουμε μια καλή ζωή και μια καλή υγιή ζωή. Λοιπόν, καταλαβαίνω το κομμάτι της γενετικής και του τρόπου ζωής. Και ξέρεις γιατί το καταλαβαίνω; Επειδή οι γιατροί μού μου κάνουν συνεχώς ερωτήσεις σχετικά με αυτό.

Χρειάστηκε ποτέ να συμπληρώσετε αυτές τις μεγάλες φόρμες νομικού μεγέθους όποτε επισκέπεστε ένα ιατρείο; Και σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής σας και το οικογενειακό σας ιστορικό, το ιστορικό φαρμάκων, το χειρουργικό ιστορικό σας, το ιστορικό αλλεργίας σας… ξέχασα κάποιο ιστορικό;

Τι σημαίνει αυτό το «περιβάλλον» μου; Λοιπόν, μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Αυτή είναι η ζωή μου. Αυτά είναι τα μέρη της ζωής μου. Όλοι έχουμε αυτά. Ενώ μιλάω, θα ήθελα να σκεφτείτε επίσης: Σε πόσα μέρη έχετε ζήσει;

Σκεφτείτε το, ξέρετε, ανατρέξτε στη ζωή σας σκεπτόμενοι αυτό. Τότε συνειδητοποιείς ότι την ξοδεύεις σε διάφορα μέρη. Την ξοδεύεις σε ξεκούραση και στη δουλειά. Και αν είστε σαν εμένα, βρίσκεστε σε ένα αεροπλάνο ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας ταξιδεύοντας σε κάποιο μέρος.

Έτσι δεν είναι πολύ απλό όταν κάποιος σας ρωτήσει “Πού ζείτε, πού εργάζεστε και πού ξοδεύετε όλο τον χρόνο σας; Και πού εκτίθεστε σε κινδύνους που ίσως δεν βλέπετε καν;” Λοιπόν, όποτε το έχω κάνει αυτό, πάντα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ξοδεύω περίπου το 75 τοις εκατό του χρόνου μου σε σχετικά μικρό αριθμό τοποθεσιών. Και δεν περιφέρομαι μακριά από ένα συγκεκριμένο μέρος για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου.

Παρατήρησα λοιπόν ότι το μόνο πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ στο ιατρείο μου είναι το εξής: Δεν με ρωτούν ποτέ για το ιστορικό των τόπων που ζω. Κανένας γιατρός, όσο μπορώ να θυμηθώ, δεν με ρώτησε ποτέ “Πού έζησες;” Δεν με ρώτησαν ποια είναι η ποιότητα του πόσιμου νερού που βάζω στο στόμα μου ή της τροφής που καταναλώνω. Πραγματικά δεν το κάνουν αυτό. Λείπει. Κοιτάξτε το είδος των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από όλο τον κόσμο — οι χώρες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύοντας σε αυτού του είδους την έρευνα. Αλλά τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στον ιατρικό μου φάκελο. Κι ούτε στον δικό σου.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν δεδομένα για κάθε κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες που δείχνουν τις εκπομπές επικίνδυνων εισπνεόμενων αερίων κι άλλων τοξικών υλικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον και στα οποία εμείς εκτιθέμεθα κατά την παραμονή μας σε αυτό; Έτσι λοιπόν θα μπορούσατε να έχετε τον δικό σας εξατομικευμένο χάρτη, εφόσον τα κινητά μας τηλέφωνα μπορούν πλέον να εντοπιστούν και να δημιουργήσουν ένα χάρτη με τις τοποθεσίες, στις οποίες περνάμε το περισσότερο χρόνο μας;!

Αυτό θα μπορούσε να έχει ο γιατρός μπροστά του, όταν μπαίνουμε στην αίθουσα εξετάσεων αντί για το ροζ δελτίο που έλεγε ότι εξόφλησα την επίσκεψη. Σωστά;!

Θα ήθελα να σας αφήσω σήμερα με δύο συνταγές:

Εντάξει, το νούμερο ένα είναι ότι πρέπει να διδάξουμε στους γιατρούς την αξία των γεωγραφικών πληροφοριών. Λέγεται γεωϊατρική. Υπάρχουν περίπου μισή ντουζίνα προγράμματα στον κόσμο αυτή τη στιγμή που επικεντρώνονται σε αυτό. Και είναι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να υποστηριχθούν και πρέπει να διδάξουμε στους μελλοντικούς μας γιατρούς του κόσμου τη σημασία ορισμένων από τις πληροφορίες που έχω μοιραστεί εδώ μαζί σας σήμερα κι ότι μπορούμε να εξηγήσουμε τις γεωγραφικές παραλλαγές που εμφανίζονται στην ασθένεια και στην ευεξία μας.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι, ενώ ξοδεύουμε δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού αρχείου υγείας, να φροντίζουμε να βάλουμε ένα ιστορικό θέσεων μέσα σε αυτόν τον ιατρικό φάκελο. Δεν θα είναι μόνο σημαντικό για τον γιατρό. Θα είναι σημαντικό για τους ερευνητές ότι τώρα θα έχουν τεράστια δείγματα για να αντλήσουν. Θα είναι όμως και χρήσιμο για εμάς. Θα μπορούσα να είχα πάρει την απόφαση, αν είχα αυτές τις πληροφορίες, να μην μετακομίσω στην πρωτεύουσα. Πιστεύω ότι η γεωγραφία έχει πάντα σημασία και πως οι γεωγραφικές πληροφορίες μπορούν να κάνουν τόσο εσάς όσο και εμένα πολύ πιο υγιείς.»

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.ted.com/talks/bill_davenhall_your_health_depends_on_where_you_live/transcript

Πείτε μας τη γνώμη σας
8Τέλειο0Καλό0Αστείο1Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.