H ΕΕ προσχωρεί στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά από σήμερα τη διαδικασία που προβλέπεται, ώστε να προσχωρήσει πλήρως στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η εν λόγω Σύμβαση αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που στοχεύει:

  • Στην προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας
  • Στην πρόληψη, δίωξη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
  • Στην πρόληψη, δίωξη και εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας

Ειδικότερα η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα ολοκληρωμένο και ισχυρό νομικό μέσο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας και για την προστασία των θυμάτων. Αναγνωρίζει ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών μέσω μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη της βίας, την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων της και τη δίωξη των δραστών.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας προσχώρησης και την τελική έναρξη ισχύος της για την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο των κρατών-μελών της θα δεσμεύεται εις το εξής από τα φιλόδοξα αυτά διεθνή πρότυπα διαχείρισης ανάλογων κακοποιητικών περιπτώσεων, που θεσπίζει η Σύμβαση.

Με την ευκαιρία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι «Η Ευρώπη είναι στο πλευρό των γυναικών για να τις προστατεύσει από τη βία. Όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια αξίζουν μια ζωή απαλλαγμένη από βία. Είναι ώρα για Δικαιοσύνη και Ισότητα. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε, να καταδικάσουμε και να καταπολεμήσουμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις μορφές της».

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Τομέα Αξιών και Διαφάνειας Vera Jourova δήλωσε ότι «Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών. Η βία λόγω φύλου είναι ασυμβίβαστη με τις ευρωπαϊκές αξίες και δεν πρέπει να την ανεχόμαστε. Χαιρετίζω την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ως ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ενθαρρύνω όλα τα Κράτη Μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη αυτής της βίας και να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία και υποστήριξη όλων των θυμάτων.»

Η Επίτροπος για θέματα Ισότητας Helena Dalli δήλωσε ότι «Αυτή η ένταξη στέλνει ένα σαφές μήνυμα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους επηρεάζει αρνητικά τη γενική ευημερία των γυναικών και εμποδίζει τις γυναίκες να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία. Επηρεάζει τις οικογένειές τους, την κοινότητά τους και την κοινωνία γενικότερα. Δεν θα ζήσουμε σε μια πραγματικά δίκαιη και ισότιμη Ένωση έως ότου οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν ζήσουν χωρίς φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια.»

Πηγές

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/statement_23_2997?fbclid=IwAR0xBO7dHct78j9BNJPs77TdGRM29u2jgX5Ie9lwDAzkTb9xpOy8iQZMmG4

https://www.coe.int/en/web/istanbul-convention

Πείτε μας τη γνώμη σας
7Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.