Αν και μας ήρθε από το εξωτερικό το νόμισμα, ωστόσο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μία μακρά κι αγαπημένη ελληνική παράδοση. Αυτή του να «χρυσώνεις» τη νύφη και το γαμπρό την ημέρα του γάμου τους ή τους ευτυχισμένους γονείς ενός νεογέννητου μωρού «για το καλό». Τα πεθερικά και οι παππούδες συνήθως στην φέρνουν πακεταρισμένη προσεκτικά μέσα σε ένα κουτάκι μαζί με την ευχή τους και σου μουρμουρίζουν να τη φυλάξεις για μία ώρα ξεχωριστή. Όποτε εσύ το κρίνεις.

Η παράδοση αυτή έχει τη λογική ότι το πολύτιμο αυτό δώρο θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη οικονομική αξία στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι σε μία δύσκολη στιγμή ή μία στιγμή που η οικογένεια θέλει να υλοποιήσει επιτέλους ένα όνειρό της, θα την αξιοποιήσει κατάλληλα ρευστοποιώντας ή αποδίδοντάς την σε κάποιον άλλο ως μέρος ενός τιμήματος αγοράς.

Αυτό που πρέπει ωστόσο πλέον να προσέχουμε, είτε σκοπεύουμε να τη δωρίσουμε κάπου, είτε την αποκτήσουμε εξ αρχής με τη λογική μιας προσωπικής επένδυσης, είναι να φροντίσουμε ώστε να την αποκτήσουμε με νόμιμα μέσα. Συνήθως αυτό γίνεται από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα που τις πωλεί ως εγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν, ώστε να συνοδεύεται από τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα ιδιοκτησίας και μεταπώλησης.

Γιατί είναι γεγονός πως ανέκαθεν κυκλοφορούσαν στη μαύρη και στην ελεύθερη αγορά χρυσές λίρες που αντάλλασσαν χέρια εύκολα και γρήγορα σε μία ώρα ανάγκης. Όμως αυτή η πρακτική δεν μπορεί να σου διασφαλίσει και να σου επιτρέψει να εξακριβώσεις αξιόπιστα την αυθεντικότητα και την πραγματική οικονομική αξία κάθε τεμαχίου λίρας που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα. Και δεν είναι πλέον στις μέρες μας σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία μία αξιόπιστη κι αποδοτική επένδυση,  από τη στιγμή που αποκτιέται εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το δελτίο που δημοσιεύει σε ημερήσια βάση η Τράπεζα της Ελλάδος ως η πλέον αρμόδια εποπτική αρχή, προσδιορίζεται η τιμή αγοράς κι εκποίησης της χρυσής λίρας.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές… σπεύσατε!

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.epixirimatias.gr/2023/01/2023_9.html

Πείτε μας τη γνώμη σας
3Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.