Από τα φουσκωτά παντελόνια μέχρι τα κοστούμια και όλα τα ενδιάμεσα είδη παντελονιών, ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford και συγγραφέας Richard Thompson Ford μας ταξιδεύει σε μια συναρπαστική περιήγηση στην ιστορία της μόδας και την εξέλιξη των ενδυματολογικών κωδίκων που εξακολουθούν να επηρεάζουν το στυλ σήμερα, εντοπίζοντας τις πραγματικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι για τον τρόπο που ντύνονται. Προσφέρει μια διορατική και εντυπωσιακή εξήγηση σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το τι φορούν οι άλλοι — και εξηγεί γιατί πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν καλέσετε την αστυνομία μόδας!

Μας εξηγεί λοιπόν τα ακόλουθα:

«Ακόμη και στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι χάνουν τακτικά τη δουλειά τους, τα παιδιά στέλνονται στο σπίτι από το σχολείο, οι άνθρωποι κρατούνται μακριά από αεροπλάνα και άλλα είδη δημόσιας συγκοινωνίας και μερικές φορές ακόμη και φυλακίζονται εξαιτίας των ρούχων που φοράνε!

Είμαι καθηγητής Νομικής κι εργάζομαι πάνω σε ζητήματα πολιτικών δικαιωμάτων και φυλετικής δικαιοσύνης και ισότητας των φύλων. Και κατά τη διάρκεια της καριέρας μου έχω εκπλαγεί από το πόσες νομικές διαφορές αφορούν στο τι φοράνε οι άνθρωποι! Κι όλες αυτές οι αγωγές για ενδύματα κι ενδυματολογικούς κώδικες με έκαναν να σκεφτώ ότι με το ντύσιμό μας συμβαίνουν πολλά περισσότερα από το ότι κάνουμε απλώς μια δήλωση μόδας.

Χρησιμοποιούμε τα ρούχα και τη μόδα ως τρόπο για να δηλώσουμε την ταυτότητα, την κατάσταση και το που ανήκουμε. Είτε πρόκειται για ακριβές δημιουργίες υψηλής ραπτικής, είτε για ρούχα της αποκαλούμενης ως κουλτούρας του δρόμου (street style fashion). Ίσως λοιπόν να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κρίνουμε ο ένας τον άλλον εν μέρει με βάση το τι φοράμε.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε πάντα πολύ καλοί σε αυτό!

Θα μπορούσαμε να κάνουμε σοβαρά λάθη που μπορεί να έχουν πραγματικές συνέπειες όπως οι προαναφερόμενες. Επομένως, λειτουργεί σχεδόν πάντα πολύ καλά, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που μοιάζουν πολύ με εμάς. Οπότε δεν είμαι κακός στο να αξιολογώ τις ντουλάπες καθηγητών κολεγίων, δικηγόρων, καλλιτεχνικών τύπων που ζουν σε μεγάλες πόλεις.

Αλλά δεν είμαστε τόσο καλοί όσον αφορά την αξιολόγηση ανθρώπων από άλλα κοινωνικά στρώματα!

Επιπλέον μερικές από τις ιδέες μας για το τι είναι κατάλληλο βασίζονται σε στερεότυπα. Κι έτσι για παράδειγμα πολλοί ενδυματολογικοί κώδικες στο χώρο εργασίας εξακολουθούν να απαιτούν από τις γυναίκες να φορούν παπούτσια με ψηλά τακούνια. Όμως γυναίκες από όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αντιστέκονται σε τέτοιου είδους ενδυματολογικούς κώδικες.

Από την άλλη πλευρά το να προσποιείσαι ότι δεν σε νοιάζει τι φορούν οι άνθρωποι μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο λεπτή και ύπουλη μορφή ενδυματολογικού κώδικα. Στην πραγματικότητα η απαλλαγή από τον γραπτό κώδικα ενδυμασίας οδηγεί μερικές φορές σε έναν άγραφο ενδυματολογικό κώδικα που είναι εξίσου σκληρός ή ίσως ακόμη πιο περιοριστικός. Έτσι για παράδειγμα η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs απαλλάχθηκε από τον επίσημο επιχειρηματικό κώδικα ενδυμασίας της το 2019, αλλά η διοίκηση έπρεπε να προσθέσει το εξής: «Όλοι γνωρίζουμε τι είναι και τι δεν είναι κατάλληλο για τον χώρο εργασίας»!

Ας το παραδεχτούμε πως μερικές φορές είναι λογικό να βγάζουμε συμπεράσματα από το τι φοράνε οι άνθρωποι. Αλλά οι ενδόμυχες σκέψεις μας συχνά επηρεάζονται από στερεότυπα, υποσυνείδητες προκαταλήψεις, αντιλήψεις, περιορισμένες εμπειρίες ζωής. Επομένως είτε συντάσσουμε έναν κώδικα ενδυμασίας, είτε απλά αξιολογούμε έναν περαστικό στο δρόμο, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον όλοι μας να ελέγξουμε τις ατομικές μας προκαταλήψεις… προτού καλέσουμε την αστυνομία μόδας!»

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.ted.com/talks/richard_thompson_ford_a_tailored_history_of_who_wears_what_and_why/transcript

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.