Το μέλλον των χρημάτων: Οικονομική συμπερίληψη και Ψηφιακό χάσμα

Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες ή χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες όπως πιστώσεις, ασφάλειες και επενδύσεις — ή ακόμη και τρόπο να αποδείξουν επίσημα την ταυτότητά τους. Πώς γεφυρώνουμε αυτό το χάσμα; Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard, Ajay Banga, εξηγεί πώς οι καινοτόμες συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορούν να βοηθήσουν να έρθουν όλοι στην ψηφιακή οικονομία — και γιατί η ανάκαμψη του COVID-19 εξαρτάται από την οικονομική ένταξη και συμπερίληψη.

Συνοπτικά τοποθετείται ως εξής:

«Η οικονομική ένταξη ή αποκλεισμός είναι ένα υποκείμενο κοινωνικό πρόβλημα που χρονολογείται πολύ πριν από τη διεθνή οικονομική κρίση. Το πραγματικό ζήτημα εδώ είναι ότι από επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο σχεδόν τα δύο δισεκατομμύρια είναι είτε «υποτραπεζικά», είτε χωρίς τραπεζικό λογαριασμό σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κι αυτό που εννοώ με τον όρο υποτραπεζικό ή μη τραπεζικό — χωρίς τραπεζικό είναι προφανές, δεν έχουν σχέση με τραπεζικό ίδρυμα κανενός τύπου. Τώρα, οι υποτραπεζικές συναλλαγές είναι ότι, ακόμα κι αν κάνουν συναλλαγές, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να συμμετάσχουν στο χρηματοοικονομικό ρεύμα και να κάνουν πράγματα που εσείς και εγώ θεωρούμε δεδομένα, όπως ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πίστωση όταν τη χρειάζεστε, σε λογική τιμή, σε ασφάλιση του τύπου που σας αφορά, να είστε σε θέση να αποταμιεύσετε για μία ώρα ανάγκης με τον σωστό τρόπο. Και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν μια επίσημη ταυτότητα από την κυβέρνησή τους κι επομένως, δεν μπορούν να δείξουν τίποτα όταν πάνε να νοικιάσουν αυτοκίνητο ή να ζήσουν σε ένα ξενοδοχείο ή να πάρουν μία πτήση κι έτσι δεν το κάνουν, για να δείξουν τελοσπάντων ότι υπάρχουν στο σύστημα. Οι απόψεις τους επομένως δεν μετρούν, δεν καταμετρώνται στις απογραφές πολύ συχνά, δεν υπολογίζεται η γνώμη τους για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, μένουν εκτός συστήματος , αποκλείονται.

Αν για παράδειγμα είστε αγρότης και πρέπει να πάτε να πουλήσετε τα προϊόντα σας, όταν ολοκληρωθεί η συγκομιδή, πρέπει να πάτε δύο μέρες δρόμο στην κοντινότερη αγορά του χωριού. Λοιπόν, όλοι ξέρουν ότι στο δρόμο της επιστροφής μεταφέρετε μετρητά από τα προϊόντα που πουλήσατε. Αυτό συνήθως οδηγεί σε άσχημα αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να πάτε να αγοράσετε λίπασμα. Ή πρέπει να πηγαίνετε πέρα δώθε για να τα κάνετε όλα αυτά και για αυτό καταλήγετε πραγματικά αντιπαραγωγικοί ή στέλνετε τη σύζυγό σας να το κάνει. Όλα αυτά αλλάζουν, εάν μπορώ να σας συνδέσω με ένα τηλέφωνο με αγρότες, λιπάσματα και συνεταιρισμούς, να σας δώσω πληροφορίες καλλιέργειας, πληροφορίες βροχοπτώσεων, να σας επιτρέψω να πουλήσετε τα προϊόντα σας σε μια καλύτερη αγορά διαδικτυακά, να λάβετε τα χρήματα σε έναν λογαριασμό online, δηλαδή μιλάμε για πλήρη αλλαγή του παιχνιδιού. Κάτι πάλι που μπορούν να βοηθήσουν οι συνεταιρισμοί των αγροτών, οι τοπικές κυβερνήσεις, οι τράπεζες και οι εταιρείες όπως η δική μας το κάνουμε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ιδέα είναι να σας βγάλουμε από την οικονομία μετρητών και να σας δώσουμε πρόσβαση σε μια ηλεκτρονική οικονομία χωρίς ωστόσο να εξαλειφθεί πλήρως η χρήση μετρητών, αλλά να υπάρχει πάντα ως εναλλακτική επιλογή συναλλαγών.

Άλλο παράδειγμα  για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μια γυναίκα σε ένα χωριό ανοίγει ένα μικρό μαγαζί για λίγες ώρες την ημέρα διαθέτοντας παιδική τροφή, σαπούνι, χαρτί υγείας και ό,τι άλλο αγοράζουν οι άνθρωποι εκεί. Λοιπόν, όταν το φορτηγό της εταιρείας έρχεται να της πουλήσει τα προϊόντα αυτά σε συγκεκριμένο χρόνο, εκείνη αγοράζει μόνο ό,τι μπορεί με τα μετρητά που έχει διαθέσιμα. Τυπικά, είναι ενταγμένη στην οικονομία μετρητών, κανείς δεν της έχει δώσει πίστωση, και φυσικά της τελειώνουν τα μετρητά για τα προϊόντα που αγοράζει πολύ πριν τελειώσει η εβδομάδα και χάνει συνεπώς τις αντίστοιχες πωλήσεις. Φανταστείτε πόσο τεράστια διαφορά θα έκανε, αν μπορούσε να ψηφιοποιήσει αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού, τι αγόρασε, τι πούλησε, να την καταγράψει μέσα από μια τράπεζα με πραγματικό ιστορικό συναλλαγών, κι έτσι να μπορούσατε να της δανείσετε τα χρήματα για να της επιτρέψετε να είναι πιο έξυπνη σε ό,τι αγοράζει, να την εκπαιδεύσετε για το πώς να χρησιμοποιήσει καταλληλότερα την πίστωσή της κι όλα αυτά με τη χρήση του κινητού της τηλεφώνου, είτε συμβατικού είτε Smartphone;! Αυτό είναι η οικονομική συμπερίληψη.

Όμως ο μπαμπάς μου, όταν ζούσε, ξέρεις, δεν ήθελε ποτέ να χρησιμοποιήσει κάρτα. Πάντα ήθελε να χρησιμοποιήσει μετρητά κι επιταγές. Και αυτός είναι ο πατέρας μου, όταν δούλευα στον τραπεζικό κλάδο και ήμουν από τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Mastercard, και με κοιτούσε επιεικώς κι έλεγε, “Γιε μου, τώρα έχω μια Mastercard εξαιτίας σου, αλλά μπορείς σε παρακαλώ να φύγεις” ;! Και το καταλαβαίνω. 😉 »

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

 

Πηγή

https://www.ted.com/talks/ajay_banga_financial_inclusion_the_digital_divide_and_other_thoughts_on_the_future_of_money/transcript

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο2Καλό0Αστείο1Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.