Είναι ομολογουμένως απελευθερωτικό να ζούμε απλά τη στιγμή απαλλαγμένοι από ευθύνες και να μην αγχωνόμαστε ιδιαίτερα για το αύριο. Δεν είναι όμως ρεαλιστικό, γιατί υπάρχουν καταστάσεις που αφορούν στο άμεσο παρόν και στην επιβίωσή μας.

Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε πλέον πολλά σε πρακτικό επίπεδο, δεν μπορούμε ωστόσο να κλείνουμε τα μάτια, σαν να μην τρέχει τίποτα, από τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα μας ενημερώνει. Κυρίες και Κύριοι, περάσαμε επίσημα, οριστικά κι αμετάκλητα στην περίοδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας και ζούμε πια στην εποχή του «παγκόσμιου βρασμού» με τις όποιες καθοριστικές επιπτώσεις του για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Όσοι κολυμπάμε στα θερμά νερά της μαγευτικής Χαλκιδικής παρατηρώντας αποπροσανατολισμένα ψαράκια και γαριδούλες να «κουτουλάνε» κυριολεκτικά πάνω μας, αλλά έχουμε παράλληλα ως μέτρο σύγκρισης το Βορειοανατολικό Αιγαίο παθαίνοντας κάθε φορά μία μικρή «συγκοπή» από την αίσθηση των «βελόνων» μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός στο παγωμένο θαλασσινό νερό του ανοιχτού πελάγους, μπορούμε να καταλάβουμε πραγματικά πόσο σοβαρή είναι αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως και οι επακόλουθες επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο επιστημονικό πείραμα πρέπει να θορυβηθούμε αρκετά…

Ο δημοσιογράφος Τζέιμς Γκάλαχερ κλήθηκε να συμμετάσχει σε μία ερευνητική δοκιμή, όπου ο καθηγητής Damian Bailey από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας τον «καλωδίωσε» μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο προκειμένου να εξετάσει τι ακριβώς συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα. Ξεκίνησε από τους 21 βαθμούς Κελσίου, ανέβηκε στους 35 κι έφτασε μέχρι τους 40,3 μέσα στο χώρο διεξαγωγής του πειράματος!

Από την επιστημονική παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μειώθηκε κατά 8,5%.
  • Οι αναπνοές αυξήθηκαν από τις 10 στις 15 ανά λεπτό της ώρας.
  • Ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε, καθώς οι παλμοί ανέβηκαν από τους 54 στους 87 ανά λεπτό της ώρας. Αυτή η επιπλέον πίεση στην καρδιά είναι ο λόγος που αυξάνονται οι θάνατοι από καρδιακές προσβολές κι εγκεφαλικά, όταν η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα εκτοξεύεται…
  • Σε τεστ μνήμης που πραγματοποιήθηκαν κατά την προοδευτική άνοδο της θερμοκρασίας, η απόδοση στο σκορ έπεσε από τα 23/30 στα 17/30.
  • Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος αυξήθηκε από τους 36,2 βαθμούς Κελσίου στους 37,5.
  • Η θερμοκρασία του δέρματος αυξήθηκε από τους 31,3 βαθμούς Κελσίου στους 35,4.
  • Το ανθρώπινο σώμα παρήγαγε συνολικά 400 ml ιδρώτα κατά τη μία ώρα διάρκειας του πειράματος.

Για φανταστείτε να μεταβληθεί έτσι η φυσιολογία του σώματός μας σε πιο… μόνιμη βάση και να πρέπει να ζούμε σε ένα διαρκές καθεστώς… υπερθερμίας, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες τα ανθρώπινα όργανα υπολειτουργούν!

Οι επιστήμονες πάντως ανησυχούν πως οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί, μεγαλύτεροι σε διάρκεια, πιο έντονοι και με περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα, κι ο «μαγικός» αυτός συνδυασμός χαρακτηριστικών δεν είναι για καλό μας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

https://www.bbc.com/news/health-66249805?at_campaign=Social_Flow&at_link_origin=BBC_Scotland_News&at_campaign_type=owned&at_format=link&at_link_type=web_link&at_link_id=68DA3174-2EB7-11EE-BCFB-A706D99D5CC3&at_bbc_team=editorial&at_medium=social&at_ptr_name=facebook_page&fbclid=IwAR3cVVyt4Pa3FnsrcWnFtOd9AV0edbVJAz99iGVaPf49OcPr-ztrhLT5sq4

Πείτε μας τη γνώμη σας
10Τέλειο2Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.