Anes Kujović: Ο πρώτος εθελοντής του ΟΗΕ με σύνδρομο Down

Το ταξίδι ζωής του Anes Kujović, ενός 21χρονου από το Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ήταν διαφορετικό από αυτό των συνομηλίκων του. Από τα πρώτα του χρόνια, περιηγήθηκε σε έναν κόσμο που συχνά πάλευε να κατανοήσει τις μοναδικές του ικανότητες. Ο Άνες γεννήθηκε με σύνδρομο Down, μια πάθηση που διαμόρφωσε σημαντικά την ανατροφή και τις εμπειρίες της ζωής του, επηρεάζοντας την εκπαίδευσή του, την εφηβεία και την αποδοχή του στην κοινωνία. Ωστόσο, κάθε πρόκληση που αντιμετώπιζε έγινε σκαλοπάτι για την επιτυχία του. Με ακλόνητη αποφασιστικότητα και τη σταθερή υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων του, αγωνίστηκε για τη θέση που του αξίζει στην κοινότητα.

Σήμερα, ο Anes κατέχει θέση στο Τμήμα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Centar Sarajevo. Ως εθελοντής του ΟΗΕ, εκπληρώνει διοικητικές ευθύνες — ένα επίτευγμα που σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο, καθώς είναι ο πρώτος εθελοντής των Ηνωμένων Εθνών στον κόσμο με σύνδρομο Down.

Ο Άνες κατέχει τη διάκριση ως το πρώτο άτομο στον κόσμο με σύνδρομο Down που ανέλαβε το ρόλο του Εθελοντή των Ηνωμένων Εθνών μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος για την Τοπική Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια 2 (ReLOaD2). Αυτή η μοναδική ευκαιρία του έχει προσφέρει πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. «Έχω υπέροχους συναδέλφους. Εκτελούμε επιμελώς τα καθήκοντά μας, αλλά μοιραζόμαστε και χαλαρές στιγμές και γέλια. Οι αρμοδιότητές μου περιλαμβάνουν την εισαγωγή δεδομένων σε υπολογιστικά φύλλα, τη διανομή εγγράφων σε διάφορα τμήματα για υπογραφές, τη συμμετοχή σε συναντήσεις με τον δήμαρχο, το καλωσόρισμα προσκεκλημένων και περιστασιακά, συμμετέχω σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου», εξηγεί ο Kujović. Εκφράζει την ικανοποίησή του για τις γνώσεις που απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Δήμο του Κέντρου Σεράγεβο. Ωστόσο, όπως και οι συνάδελφοί του, αντιμετωπίζει ορισμένες εργασίες που μπορεί να του πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει. «Το να γράφω αναφορές μπορεί να είναι λίγο δύσκολο για μένα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρω σε εύθετο χρόνο», προσθέτει.

Πέρα από την εμπειρία πρακτικής άσκησης, ο Anes είχε την ευκαιρία να βελτιώσει τις δεξιότητές του μέσω μιας σειράς εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που προσφέρονται από το έργο ReLOaD2. Επιπλέον, έχει λάβει πολύτιμες οδηγίες από τον Faris Bečić, έναν νεαρό συνάδελφο και UNV που ασχολείται με το ReLOaD2. Ο Faris αναλαμβάνει το ρόλο του μέντορα, παρακολουθώντας την πρόοδο και την εργασιακή ηθική του Anes. Μαζί, αντιμετωπίζουν διοικητικά καθήκοντα όπως διαχείριση υποθέσεων, σάρωση και εκτύπωση εγγράφων, αρχειοθέτηση, διεξαγωγή συναντήσεων με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και καταγραφή εισερχόμενων έργων μέσω δημόσιων προσκλήσεων, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων.

Ο Άνες λαμβάνει τακτικά αποζημίωση για την εθελοντική του εργασία, την οποία αποκαλεί με αγάπη ως «μισθό» του. Έχει ξεκάθαρες προθέσεις για αυτές τις απολαβές, καθώς σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει για να καλύψει τα έξοδα των εξετάσεων οδήγησης και τελικά να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. «Η πρακτική άσκηση έφερε τεράστιες αλλαγές στον Anes», είπε η μητέρα του Anes, Sevdija. «Η αυτοπεποίθησή του έχει αυξηθεί, έχει αναπτύξει κριτική σκέψη και είναι πολύ πιο υπεύθυνος απέναντι στη δουλειά του από ό,τι απέναντι στη σχολική εργασία του. Είναι χαρούμενος γιατί χτίζει πραγματικά μια φιλική σχέση με τους συναδέλφους του που είναι το επίκεντρο των καθημερινών του ιστοριών».

ΣΑΠΦΩ Χ.ΣΑΚΚΗ

Πηγή

https://webalkans.eu/en/stories/an-inspirational-tale-of-triumph-over-challenges/

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο3Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.