Σαββατοκύριακο προ των πυλών κι ο καιρός μας επιτρέπει ακόμη μερικές φθινοπωρινές βουτιές. Δεν ξέρω για σας, αλλά προσωπικά θα τον εκμεταλλευτώ! Άλλωστε η Χαλκιδική ένα… «τσουπ» είναι!

Σκέφτηκα λοιπόν ότι στο κλείσιμο μίας ακόμη -διαρκούσης της πανδημίας- εβδομάδας έντασης χρειαζόμαστε «αποσυμπίεση». Πάντα συλλογίζομαι και προσπαθώ να εντοπίζω τρόπους, ώστε να ξεφεύγω ευχάριστα από τη ρουτίνα, να προσπερνάω πιο ήπια ψυχολογικά τις δυσάρεστες καταστάσεις που προκύπτουν, να φτιάχνω τη διάθεση των ανθρώπων γύρω μου παράλληλα με τη δική μου, κλπ.

Έτσι αποφάσισα να καταγράψω μερικά μικρά “tips” που παρατήρησα ότι «πιάνουν» σ’ εμένα και στις διαπροσωπικές μου σχέσεις με την ευχή από καρδιάς να λειτουργήσουν και για εσάς!

  • Είστε συγκεντρωμένοι με τους συνεργάτες στην αίθουσα συσκέψεων και κλασσικά γίνεται ο κακός χαμός από τις διαφορετικές απόψεις και θέσεις που εκφράζονται! Η ένταση κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα και «ξεφεύγετε» με εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς! Υπενθυμίστε ΑΜΕΣΑ σε όλους ότι «αρκεί να υιοθετήσουμε τη μέση οδό, κι ας μην είναι η τέλεια πρακτική λύση στο πρόβλημα» για να αποφορτίσετε το κλίμα σε ένα πρώτο επίπεδο. Σίγουρα υπάρχει κάποιο κοινό σημείο αναφοράς πάνω στο οποίο συμφωνείτε όλοι, για να ξεκινήσετε από εκεί την προσπάθεια επίλυσης άμεσα και δημιουργικά.
  • Μία σύντομη βόλτα στη φύση με τον/ την συνάδελφο κι ένα τονωτικό ρόφημα στο χέρι είναι πάντα μία ιδανική επιλογή για να κάνεις ένα ευχάριστο, σύντομο διάλειμμα από οποιαδήποτε κοπιαστική πνευματική εργασία.
  • Να λες πάντα μία καλοσυνάτη, ευγενική κι ενθαρρυντική κουβέντα στον εργαζόμενο που συναντάς για την προσπάθεια που καταβάλλει. Τονώνεις το ηθικό, την αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή του, κι έτσι χαίρεται να σε εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι τους είπες, αλλά δεν ξεχνούν ποτέ πως τους έκανες να νιώσουν.
  • Όταν συναντιέσαι για φαγητό με αγαπημένους ανθρώπους είτε έξω είτε στο σπίτι, άφησε πια το κινητό σου τηλέφωνο στην άκρη… «όσο κι αν βαράει». Δεν θα πάθεις τίποτα! Δείξε τους έτσι ότι είσαι πραγματικά «εκεί» με το μυαλό και το πνεύμα σου επικεντρωμένο στη συνάντησή σας, και θέλεις να τους αφιερώσεις όλο αυτό το χρόνο και την αμέριστη προσοχή σου, γιατί είναι σημαντικοί για σένα.
  • Αν κάποιος σε ρωτά ανήσυχα «έχω κάτι πάνω μου;», απάντησε καλοπροαίρετα πάντα και χιουμοριστικά «μα ναι, μας τυφλώνει η λάμψη σου»! Κατά πάσα πιθανότητα θα σου σκάσει ένα χαμόγελο.
  • Αν κάποιος έχει συνήθως ύφος «χιλίων καρδιναλίων» και την πεποίθηση ότι σου κάνει «πολύ μεγάλη χάρη» που σε συναναστρέφεται, χαμογέλα και χάρισέ του την… ησυχία του με την απουσία σου! Για ποιο λόγο άλλωστε να τον στεναχωρείς;!
  • Πολλές φορές η επιδίωξη του να έχουμε πάντα δίκιο καταντά ένας ανούσιος αυτοσκοπός. Έτσι όμως καταλήγουμε να καταστρέφουμε τις κοινωνικές σχέσεις μας, αφού κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Αν επιλέξουμε να «σπρώξουμε» το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι λόγω υπέρμετρου εγωισμού και είμαστε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», απλά στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν υπολογίζουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, και μοιραία η σχέση αυτή θα φθίνει. Αν όμως το παραδεχτούμε εγκαίρως και ζητήσουμε συγγνώμη, δείχνουμε έτσι ότι τον σεβόμαστε και μας νοιάζει πραγματικά η διατήρηση της σχέση μας μαζί του. Αν μας νοιάζει φυσικά!

Είναι μόνο μερικές προτάσεις μου. Υπάρχει πλήθος εναλλακτικών.

Πάντως… φτιάξε μας τη μέρα, γιατί το χρειαζόμαστε!

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας
6Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.