Μέχρι τώρα το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα διαδήλωνε και μάχονταν κατά της ανεξέλεγκτης παραγωγής και της συνεπαγόμενης μόλυνσης του φυσικού μας περιβάλλοντος από την αλόγιστη χρήση πλαστικών ουσιών και παραγώγων τους.

Ωστόσο μία σημαντική επιστημονική μελέτη που κοινοποιήθηκε πολύ πρόσφατα στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, κατέγραψε για πρώτη φορά ένα εξαιρετικά ανησυχητικό εύρημα. Κατόπιν εργαστηριακών αναλύσεων σε πλήθος ανθρώπινων δειγμάτων εντοπίστηκαν σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αυτών μικροπλαστικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές παρατηρήθηκε ότι «πέρασαν» από το περιβάλλον μέσα στους ανθρώπινους πνεύμονες διά της αναπνευστικής οδού, και συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για αυτά τα ανθρώπινα όργανα, αλλά όχι μόνο για αυτά μα και συνολικά για την υγεία μας κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Επομένως είναι πλέον επιτακτική κι άμεση, κατά τη γνώμη μου, η ανάγκη να κινητοποιηθούμε και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις αντικατάστασης και χρήσης του πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Θα καταγράψω μερικές σχετικές ιδέες που εφαρμόζω και προσωπικά:

  • Αντί να αγοράσεις άλλο ένα πλαστικό μπουκάλι νερού για να αποφύγεις να πιεις νερό απευθείας από το δίκτυο ύδρευσης και να αποφύγεις πλέον να πίνεις από πλαστικό δοχείο, είναι προτιμότερο να εφαρμόσεις ένα οποιοδήποτε φίλτρο νερού στη βρύση της κουζίνας σου για να καλύψεις τις ανάγκες σου.
  • Επίσης μπορείς να έχεις ένα οικονομικό μα και στιλάτο ανοξείδωτο μπουκάλι νερού αντί για ένα πλαστικό παγούρι, για να το γεμίζεις με νερό από το φίλτρο της βρύσης και να το έχεις πάντα μαζί σου στις μετακινήσεις σου.
  • Αντικατέστησε όλα τα πλαστικά αξεσουάρ κι εργαλεία που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου με άλλα, που να αποτελούνται από πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως π.χ. από ψάθα, μαλλί, μετάξι, βαμβάκι, μέταλλο, ξύλο, γυαλί, κλπ.

Αν και πρακτικά δεν μπορούμε ακόμη να εξαλείψουμε εντελώς το πλαστικό από τη ζωή μας, ωστόσο αξίζει να γίνουμε ευρηματικοί και να προσπαθήσουμε τουλάχιστον, γιατί τίθεται πλέον σοβαρό θέμα διαφύλαξης της υγείας μας.

ΠΗΓΗ

Ρύπανση: Μικροπλαστικά σωματίδια «ταξίδεψαν» από το περιβάλλον στους ανθρώπινους πνεύμονες – CNN.gr

Πείτε μας τη γνώμη σας
4Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.