Όπως ακριβώς προσέχεις ποια θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνεις μέσω της τροφής σου, ποια βιβλία διαβάζεις και ποιες ταινίες, παραστάσεις, συναυλίες παρακολουθείς, κ.ο.κ. έτσι ακριβώς να προσέχεις τις παρέες, τις κοινωνικές συναναστροφές και τις συνεργασίες σου. Πρέπει να τις επιλέγεις πολύ προσεκτικά, να τις επιμελείσαι διαρκώς και να τις «ξεσκαρτάρεις» από καιρού εις καιρόν, εάν «κακοφορμίσουν». Κι αυτές «τροφή» σου είναι, αλλά πνευματική. Για αυτό φρόντισε να είναι ποιοτικές κι ωφέλιμες για εσένα. Να σε αναζωογονούν, να σε βοηθούν, να σε παροτρύνουν, ώστε να προοδεύσεις και να προχωρήσεις μπροστά στη ζωή σου.

Δεν προσέχεις για παράδειγμα ιδιαιτέρως τη διατροφή σου; Την προσέχεις συνήθως. Και το κάνεις για λόγους υγείας ή αισθητικής ή και για τα δύο. Αντίστοιχα λοιπόν πρέπει να προσέχεις και την πνευματική σου θρέψη και καλλιέργεια. Από τις ανθρώπινες σχέσεις και συναναστροφές που δημιουργείς κι αναπτύσσεις μέχρι τους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας που επιλέγεις κι απολαμβάνεις. Όλα αυτά αποτελούν τις πηγές για τις προσλαμβάνουσές μας παραστάσεις και παράλληλα τα θετικά πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση.

Να μην αισθάνεσαι ενοχές, όταν απορρίπτεις εντελώς ή μερικώς, αποκλείεις και βγάζεις από τη ζωή σου οτιδήποτε και οποιονδήποτε δεν σου ταιριάζει και σε «χαλάει». Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας, γιατί το αντίθετο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου, ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι εξ αρχής. Τα αφήνεις λοιπόν όλα αυτά πίσω σου και προχωράς παρακάτω χωρίς να χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις και να απολογηθείς σε κανέναν για τις επιλογές σου. Δεν χρειάζεται ούτε καν να κατανοούν οι τρίτοι τις επιλογές σου. Αυτό που εσύ χρειάζεσαι είναι να κάνεις συνειδητές επιλογές στη ζωή σου, που να σε καλύπτουν. Να τα αλλάξεις όλα όσες φορές κι αν χρειαστεί, μέχρι να νιώθεις ικανοποίηση για τη ζωή σου. Όλα αυτά βέβαια να γίνονται στα πλαίσια του εφικτού, με ρεαλιστικές προσδοκίες και χωρίς να πέφτεις στην παγίδα της τελειομανίας!

Εκτός κάποιων σημαντικών εξαιρέσεων φυσικά, που οφείλεις να εξηγηθείς ευθύτατα και προσωπικά για τις ενέργειές σου. Ειδικά όταν αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή κι άλλων ανθρώπων από τον κοινωνικό σου περίγυρο.

Αν για παράδειγμα αποχωρείς κατά τη διάρκεια μίας συνεργασίας από κάποιο σχήμα συνεργατών υπό του οποίου ανέλαβες από κοινού επαγγελματικές ευθύνες με τρίτους. Σε αυτή την περίπτωση είναι ζήτημα προσωπικής σου αξιοπιστίας ως επαγγελματία να ενημερώσεις εγκαίρως ότι έλαβες αυτή τη σημαντική απόφαση. Έτσι θα γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο σχήμα συνεργατών παρέχοντάς τους τον απαραίτητο χρόνο να σε αντικαταστήσουν.

Επίσης αν πρόκειται για μία σημαντική ανθρώπινη σχέση για εσένα, είτε φιλική είτε ερωτική, που διήρκεσε σε βάθος χρόνου και για οποιουσδήποτε λόγους δεν μπορεί να εξελιχθεί περεταίρω. Τότε αξίζει μεν καταρχάς να επιδιώξεις τη διατήρησή της και την επίλυση της όποιας τυχόν παρεξήγησης σας έφερε σε ρήξη και αποστασιοποίηση με την άλλη πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταβάλεις μία μονομερή προσπάθεια. Πρέπει να υπάρχει φυσικά αμοιβαία διάθεση επανασύνδεσης, γιατί πολλές φορές ο άλλος άνθρωπος μπορεί απλά να χρειάζεται το χρόνο του, ενώ εσύ τον πιέζεις, μέχρι και να μην επιθυμεί καθόλου να τα «ξαναβρείτε».

ΣΑΠΦΩ Χ. ΣΑΚΚΗ

Πείτε μας τη γνώμη σας
5Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.