Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο άγχος και το σωματικό βάρος;

Το άγχος και η αύξηση του σωματικού βάρους είναι δύο παράγοντες που συχνά συζητούνται για τον αντίκτυπό τους στην υγεία μας. Είναι γεγονός πως η ζωή μας γεμίζει με πολλές προκλήσεις και αβεβαιότητες, που μπορούν να προκαλέσουν έντονο άγχος. Αλλά πώς σχετίζεται αυτό το άγχος με το βάρος του σώματός μας;

Η ερευνητική δραστηριότητα πάνω σε αυτό το θέμα έχει αυξηθεί, με σκοπό να ανακαλυφθεί η πιθανή σύνδεση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες. Τα αποτελέσματα των μελετών μέχρι σήμερα έχουν αναδείξει διάφορους τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να συσχετισθεί με την αύξηση βάρους.

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της υπερκατανάλωσης. Σε περιόδους έντονου άγχους, πολλά άτομα τρέφουν την τάση να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής. Αυτό το “συναισθηματικό φαγητό” μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση του σωματικού βάρους.

Η δεύτερη πτυχή είναι οι διαταραχές του ύπνου. Το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον ύπνο, επηρεάζοντας την ποιότητα του. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αλλαγές στον μεταβολισμό και την αύξηση της όρεξης. Καθώς το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ύπνου, η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Τέλος, ο τρίτος τρόπος είναι οι φυσιολογικές αλλαγές στον μεταβολισμό. Κατά καιρούς έντονου άγχους, το σώμα αντιδρά με την απελευθέρωση ορμονών, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις θερμίδες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση ανάμεσα στο άγχος και την αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι απόλυτη ή γενικευμένη. Ο τρόπος που το άγχος επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν με αύξηση της όρεξης, ενώ άλλοι μπορεί να τη μειώσουν.

Συνολικά, η σύνδεση μεταξύ του άγχους και της αύξησης του σωματικού βάρους είναι πολύπλοκη. Ενώ η υπερκατανάλωση, οι διαταραχές του ύπνου και οι φυσιολογικές αλλαγές στον μεταβολισμό αποτελούν τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος, η ακριβής διαδικασία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνεπώς, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του άγχους και την ισορροπημένη διατροφή, παραμένει ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και την ευεξία μας.

Άγγελος Κλείτσας,
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο: https://yourdoc.gr/agxos-somatiko-varos/

Πείτε μας τη γνώμη σας
8Τέλειο0Καλό0Αστείο0Wow0Λυπηρό0Κακό

0 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.